Avatar
Dicle Yılmaz


Okuma Süresi6 Dakika

Düzenleme05,01,2020

Biz Buradayız Siz Neredesiniz

Bu günkü yazıma Kuran-ı Kerim’de A’RAF Suresi 179. Ayet’i ile başlayayım dedim. “İnsanların kalpleri vardır, fakat onunla gerçeği anlamazlar. Gözleri vardır, fakat onlarla görmezler. Kulakları vardır, fakat onlarla işitmez. Bunlar gafillerin ta kendileridir” buyrulmuştur. Bu sözler, Ardahan futbolunu ne güzel anlatıyor..

Evet Ardahan amatör futbol alt yapı ligleri uzun bir aradan sonra nihayet start aldı. Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi her konuda olduğu gibi ne yazık ki bu konuda da duyarsız kaldık. Ne yazık ki diyorum çünkü 12 takımın mücadele ettiği Ardahan amatör ligde sadece 3 takım alt yapı liglerine katılma duyarlılığı gösterebildi. Ben kendi adıma bu 3 rakamını oldukça önemsiyorum. Çünkü 3 takım deyip geçmemek lazım. Kafanızı karıştırmadan kısaca şu 3 rakamını sayısal değerini etkilediği alanı hesaplayarak büyütelim. 3 takımın altyapı liglerinde faaliyet gösteren sporcu sayısını ortalama 50 olarak hesaplarsak, 50 x 3 =150 sporcu, 150 sporcunun aile fertlerini de ortalama 4 kişi olarak hesaplarsak, 4 x 150 =600 kişi. Demek ki bu 3 takımın faaliyetini direkt olarak 600 kişiyi ilgilendiren bir faaliyet olarak görmek gerekir. Ardahan merkez nüfusunu 20 bin olarak baz alırsak eğer, nüfusumuzun %2,5 bu üç kulüp sayesinde dolaylı olarak sportif bir etkinliğin içerisine girmiş oldu. Peki bu 150 sporcunun İlimiz ekonomisine katkısı ne onuda kısaca ele alayım. Kendi sporcularımdan örnek vereyim. Sezon başlamadan önce tüm sporculara Ardahanlı esnaflardan alınmak kaydıyla krampon, tekmelik ve çorap aldırdık. Söz konusu bu sportif ekipmanları ortalama 125 tl olarak hesaplarsak eğer, 125 x 50 = 6250 tl. Bu rakamı 3 takımın sporcularına oranlarsak, 6250 x 3 = 18750 tl. Bu üç kulübün sezon boyunca yakıt, yemek ve diğer giderlerini de ortalama 7500 tl yapalım. 18750 + 7500 = 26250 tl. Yukarıda belirttiğim gibi 3 takım deyip geçmemek lazım. 3 rakamı basit bir hesapla kendiliğinde 26250 oldu.
Şimdi gelelim can alıcı noktaya. Hal böyle iken, İlimizde faaliyet gösteren onca yerel gazeteci, onca kulüp yöneticileri, valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, daire müdürleri, ticaret oda başkanları, esnaf oda başkanları, sanayiciler, lokantacılar, ayakkabıcalar…. Bir gün olsun kendi çocuklarınızın oynadığı maçlara gelebildiniz mi ? Gözleri olup ta görmeyenler, kulakları olup ta duymayanlar, Biz buradayız. Siz neredesiniz ?