Avatar
Dicle Yılmaz


Okuma Süresi4 Dakika

Düzenleme12,12,2019

Yerli Malı Haftası

Çocukken bayramların dışında Aralık ayını da severdim. Çünkü Aralık ayı yerli malı haftasının kutlandığı aydı. İlk okul çağlarındaki çocuklar haftanın o gününe girmeden, günler öncesinde annesinin yapacağı yiyecekleri ve babasının alacağı kuru yemiş ve içeceklerin hayalini kurarlar.

Sağuk bir Aralık ayındaydık. İlk okul 5. sınıfa gidiyorum. Yerli malı haftası nedeniyle okula götüreceğim yiyecekleri sergilemenin yanı sıra, onları arkadaşlarımla, öğretmenimle paylaşmanın mutluluğu ile o gün erkenden kalkmıştım. Bilirsiniz yerli malı haftasında genel olarak okula götürülen yiyecekler, ya kuru yemiş yada meyve olur. Bazen kolalı içecekler, bazende evde yapılan pasta börekler dir. Benim o güne dair annemden beklentim kuru yemiş (fındık, fıstık, kuru üzüm ) yada meyve ( portakal, mandalina, elma ) idi. O zamanki okul çantalarımız şimdiki gibi modern okul çantası değildi. Annelerimizin bezden yaptığı askılı çantalardı. Anneme akşamdan tembihlemiştim, yiyecekleri çantama koy diye.
Canım Anam ! dediğim gibi yapmış. Geceden hazırlamış okula götüreceğim yiyeceği.
Çantan hazır dedi. Annem.
Ben heyecanla bez çantaya yöneldim.
Çantayı bir açtım ki ne göreyim.
İçinde sadece kaymağlı gıllor (Ardahan yöresine ait kaymaklı köy ekmeği )
Çantada beklentilerimin aksi çıkınca hayal kırıklığı yaşadım. Üzüldüm.
Üzüntümü gören annem, Bak oğul, biliyorum bende isterdim ki çantana portakal, mandalina, kuru yemiş koyayım. Ancak imkanlarım doğrultusunda yapabileceğim en iyi, en yerel, en yerli ve en lezzetli yiyecek budur. diyerek beni ikna etti. Yapacak bir şey yoktu. Askılı bez çantamı boynuma geçirerek okul yolunu tuttum. Köy yeri olduğu için okula meyve, kuru yemiş, içecek getirenlerin sayısı yok denecek kadar azdı zaten. Hemen hemen herkes yerli malına annesini yaptığı yerel yiyecekleri getirmişti. Öğretmenimiz Isparta’lıydı. Benim ve arkadaşlarımın getirdiği yiyecekleri teker teker tattı. Hepsini beğendi. Özellikle de kaymağlı gılloru.
Aralık ayı yerli malı haftasının kutlandığı ay, aynı zamanda ilimizde altyapı liglerinin başlayacağı ay olacak.
Anneler ve Babalar !
Çocuklarınızın çantasına yerel yiyecekleri koymayı unutmayın. Aynı şekilde çocuklarınızın oynayacağı en iyi, en yerel, en zevkli, en lezzetli ve en yerli maçları izlemeyi de ihmal etmeyin. Aralık 21 de başlayacak olan yerli malı (yerli maçlar) haftası için stat da bekleriz.