Avatar
Dicle Yılmaz


Okuma Süresi3 Dakika

Düzenleme12,07,2021

Iğdır Bizden 50 Yıl Önde

Yazının uzun olduğuna bakmayın, hele bi okuyun bana hak vereceksiniz. Bu yazıyı Ardahan’ı, Ardahan halkını, seçilmişleri ve atanmışları eleştirmek için ele almadım. Ancak, eksiklerimizi görmek adına ciddi bir serzenişte bulunmanın yanında, herkesin şapkasını önüne koyarak bir öz eleştiri vermesi gerektiğini maksadıyla ele aldım.

Evet sevgili okuyucularım; Ardahan’ın diğer illere oranla daha az yatırım aldığını hepimiz biliriz. Doğunun hangi ilini örnek alırsak alalım; eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, sanatta, siyasette, sporda, kültürel faaliyetlerde ve en önemlisi her türlü devlet ve özel yatırımlarından faydalanma konusunda bizden öndeler.
Bu farkı görmek için çok büyük araştırmalara girmeye gerek yok. Sadece bakmak yeterli. Şöyle bi Ardahan’dan çıkın. 80 km ileride Kars’a, 120 Km ileride Artvin’e, 220 Km ileride Erzurum’a ve en önemlisi 1992 de bizimle aynı tarihte il olan 200 Km ileride Iğdır’a bakın.
Evet değerli Ardahanlılar acı bir gerçekle yüzleşmek gerekir. Bizimle aynı tarihte il olan Iğdır, siyasi anlamda, kültürel anlamda, ticari anlamda, tarımsal anlamda, sanayii anlamında, teknoloji anlamında, sınır ticareti anlamında, iklimsel anlamda, modernleşme anlamında, şehirleşme anlamında, markalaşma anlamında ve son olarak da futbol takımları 3.lige çıkarak sportif anlamda da bizden 50 yıl önde olduklarını bir kez daha kanıtladılar.
Bu kıyaslamayı özel sektör açısından yaptığınızda değişen bir şey yok. Kırk yıl önce devletin yaptığı süt sanayii ve et entegre fabrikasına bile sahip çıkamadık. Şöyle 100-200 kişinin çalışabileceği bir üretim tesisine hala sahip değiliz. Yani bu ilde Devlet adına da, Millet adına da yatırım yok.
Peki yatırım olmadan nasıl üretim olacak. Ülke genelinde inşaat sektöründeki durağanlık, tarım ve hayvancılıktaki daralma neticesinde işsiz kalan Ardahan gençliği ne olacak. Hangi iş alanlarına yönlendirebileceğiz, nerede istihdam edip ceplerine harçlık evlerine ekmek götürebilecekler. İster atanmış ister seçilmiş olsun Ardahan’ı yönetenler bu sorunları görmeli çözüm için acil önlem almalıdırlar.
Ardahan’ın verimli toprakları var, Ardahan’ın doğal güzellikleri var. Ardahan’ın eşsiz tarihi değerleri var. Ardahan’ın her konuda yetişmiş insan (genç) potansiyeli var. Yani un var, şeker var, yağ var. Geriye helvayı yapacak biri kalıyor. İşte bu helvayı kim yapacaksa bir adım öne çıksın.
Son olarak öz eleştiride bulunması gereken iki kurum daha var. Biri Serhat Ardahan Spor, bir diğeri de Hoçvan Spor. Pandemi nedeniyle TFF tarafından özel bir statü oluşturularak toplam 4 maç ile 3 lige çıkma imkanı varken, ne yazık ki her iki takımımız da lige katılmayarak aynen yukarıda yatırımsızlıktan bahs ettiğim gibi, sportif anlamda da Ardahan’ın profesyonel bir takıma sahip olma yönündeki hayalini gerçekleştirmeyi başaramadılar. Ama Iğdır Spor bunu başardı ve 4 maç yaparak 3. lige çıktı. Başarılar diliyorum. Darısı başımıza.

Start a Conversation

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.